ΘΡΥΛΟΙ

Τούτος ο τόπος μας έδωκε, θρύλους, παραδόσεις και ιστορία…

Ο “Γουλές” κατά πως λένε οι παλιοί ήταν ο ιδρυτής του χωριού μας.

Ο θρύλος τον θέλει πειρατή, ρομαντικό και κυνηγημένο, στέριωσε όμως…

Στέριωσε καλλιεργώντας και παίρνοντας ότι του έδινε η μάνα γή.

Ταμένοι να μην αφήσουμε το χρόνο να σβήσει τα γραμμένα απο τσι πέτρες κι από το νού μας κι έχοντας χρέος, για τσι άλλες γενιές, σας καληνωρίζουμε απο την ζεστή μεριά τση καρδιάς μας.

Βολευτείτε και ανέ δεν έχουμε χώρο, “απάνω στην κεφαλή μας” τα “βρισκούμενα” και “ότι βγάλει το βαρέλι μας”.

…Καλή σας όρεξη !

ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ;

Ανοίξαμε το παλιό συρτάρι της μαμάς, πήραμε τις ξεχασμένες συνταγές και τις ξεσκονίσαμε. Βγήκαμε στην εξοχή και μαζέψαμε ξεχασμένα μπαχαρικά και μυρωδιές…

Ρωτήσαμε παλιούς και νέους… Όλα αυτά τα συνδυάσαμε με την τεχνογνωσία κάποιων που γνωρίζουν διατροφικές συνήθειες και διατροφή. Φτιάξαμε ένα μενού με βάση τη διατροφή του παλιού «λίγο από όλα» και «ό,τι βρίσκεις».

Κάποια από αυτά τα έχουμε και καμιά φορά δεν τα έχουμε, αλλά τα κάρβουνα είναι πάντα αναμμένα και ζεστά όπως και η φιλόξενη καρδιά του Κρητικού λαού.

Με βάση το ελαιόλαδο, τα φρέσκα και τοπικά προϊόντα, προσπαθούμε να δώσουμε κάτι νέο στη γεύση.

Δοκιμάστε το «Συμπεθέριο» και το «Κουρμουλάτο», το «Χοιρινό με Ξυνόχοντρο» ή «Κόκκορα Κρασάτο με Σιουφιχτά Χειροποίητα Μακαρόνια».

Επιλέξτε ένα κρητικό τυρί και απολαύστε τη σαλάτα «Γούλες»…

καλώς ήρθατε!

Κρητική διατροφή

Κρητική κουζίνα – είναι η παραδοσιακή κουζίνας της Μεσογείου στο νησί της Κρήτης. Ο πυρήνας της διατροφής αυτής αποτελείται κυρίως από φυτικές πηγές, ενώ τα ζωικής προέλευσης προϊόντα έχουν πιο περιορισμένη χρήση.

Η Κρητική διατροφή σέβεται την εποχικότητα των προϊόντων και του τοπικού τους χαρακτήρα. Στην Κρήτη η κατανάλωση ελαιόλαδου, όσπριων, φρούτων και πατάτας είναι υψηλότερη από ότι στις άλλες μεσογειακές χώρες ενώ μικρότερη είναι η κατανάλωση κρέατος, ψαριών και δημητριακών.

Μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο αρκετές μελέτες έχουν διαξευχθεί για αξιολογηθεί η επίδραση της Κρητικής διατροφής στην υγεία του ανθρώπου, καθότι ο μέσος όρος ζωής στην Κρήτη εντυπωσίασε τους ερευνητές.

Η ευεργετική επίδραση της Κρητικής διατροφής στην ανθρώπινη υγεία αποδόθηκε στο υψηλό περιεχόμενο μονοακόρεστων λιπαρών που προέρχονται από την καθημερινή χρήση της εξαιρετικής ποιότητας του τοπικού ελαιόλαδου, καθώς και στην μικρή κατανάλωση κόκκινου κρέατος (κορεσμένα λιπαρά).

Σήμερα η συγκεκριμένη διατροφή αναγνωρίζεται ότι προσφέρει δυνατότητες εξέλιξης και ευρύτερης χρήσης ώστε να φέρει ευεργετικά αποτελέσματα στην ανθρώπινη υγεία.